ATV ve UTV Motosiklet Yağ Değişimi Nasıl Yapılır?

ARTIK KENDİNİZ MOTORUNUZUN YAĞINI DEĞİŞTİREBİLECEKSİNİZ
 
Genellikle arazi motorları olarak kullanılan ATV ve UTV motorlar uzun soluklu dağ ve bayır yollarında olabiliyor. Şehirden uzak oldukları için bakımlarını bir ustaya yaptırmanız zor olabilir, artık kendi ATV & UTV araçlarınızın yağ değişimlerini bu makalemiz ile evinizde kendiniz yapabilmeniz için açıklayıcı olmaya çalışacağız. 

Öncelikle yağ bir vasıta için çok önemlidir bu her hangi bir vasıta olabilir otomobil, kamyon, motosiklet vb. yağın önemini anlatmakla bitmez. Şöyle bir örnek verecek olursak yerinde olur sanırım '' biz insanların nasıl'ki kanı çok önemliyse, motosikletlerin'de yağları o kadar önemlidir'' desek yanlış olmaz. Bundan ötürü aracınız ile uzun soluklu yolculuk yapmak istiyorsak bakımlarını yapacağız ve özellikle yağ değişimlerini aksatmamamız gerekmektedir. Burada yağ kalitesinede deyinmek isterim biz kendi servisimizde yaz aylarında 15-40 & 20-50 kış aylarında ise 10-40 kullanmayı tercih ediyoruz. Bu vermiş olduğum yağ numaraları yağın markasını etkilemez tüm marka yağlarda bu numaralardan bulmanız mümkündür. Elinizden geliğince kaliteli ve kendini ıspatlamış yap markalarını kullanmanızı tavsiye ederiz. 

YAĞ DEĞİŞİMİ NASIL YAPILIR?
 
İlk aşama tabiki aracımızın eski yağını motor'dan boşaltmanız gerekmektedir. 
 
 
Yukarıda gösterilen resim ATV motorun sağ tarafından çekilmiştir. Motorunuzun sağına geçip fan kısmanın altında bir tapa göreceksiniz bu tapayı açmadan evvel bir kutu bırakmalısınız'ki pis yağ yerlere dökülmesini önleyin. Tapayı söküyoruz eski yağın tamamen motorun içerisinden boşalmasını bekliyoruz tahmini bekleme süresi 10 dakika kadar olabilir. Eğer uzun zamandan beridir yağ değişimi yapılmamış ise yağ boşaldıktan sonra tapayı takıp 1 litre mazot bırakıp 10-15 saniye motoru çalıştırkdan sonra tekrar mazotu boşaltmanızı tavsiye ederiz bu işlem ile motorun içerisinde'ki kalınlaşmış yağları veya pislikleri tamamen temizlemiş olacaktır. 
 
 
Yağ bırakma haznesi resimde görüldüğü gibi yine bir plastik tapa ile sağlanmaktadır. Bu plastik tapayı sola taraf çevirerek söküyoruz. Bu plastik tapa aslında aynı zaman bir yağ seviye ölçme çubuğudur, bununla motorunuza kaç litre yağ bırakmanızı kontrol edebilrsiniz. Bir çok motor bir birinden farklı olarak kaç litre yağ aldığı değişebilir bu nedenle ya motorunuzun kataloğu var ise oradan yada yağ seviye çubuğu ile ölçmeniz mümkündür. Genelde bu tarz 200 cc ve altı motorlar 1 litre kadar yağ ile çalışmaktadır tabi bu motor'dan motora değişim gösterebilmekte.
 
 
Yukarıda görüldüğü gibi plastik yağ seviye çubuğunu söküp bir huni aracılığı ile temiz yağınızı motorunuza ilave edebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur huninin temiz olması ve korumasız bir huni ise yağ harici başka her hangi bir maddenin yağ ile beraber motorunuzun içine kaçmamsıdır. Yeni yağınızı bıraktıktan sonra motorunuzu bizim tavsiyemiz 2 dakikada olsa yerinde gaz vermeden çalıştırmanızdır; çünkü eski yağ tamamen boşaltıldığı için motorun silindir kısmında yani üst kısmında'ki yağlar tamamen boşalmış durumdadır. Motorunuza gaz vermeden rolantide çalıştırma amacınız ise marşı bastığınız andan kapattığınız ana kadar hiç durmadan hareket eden dişliler, silindir, piston vb. mekanik parçalarınız ta'ki yağ üste çıkana kadar zarar görmemesidir. 
 
Umarım bir nebzede olsa sizlere yardımcı olabilmişsizdir. Yolunuz düz, farlarınız açık olsun.
 
ATV ve UTV Motorlarınız için römork almak isterseniz : ATV Römork Sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
 
 
NASIL YAPILIR? İle İlgili Yazılar
 
 
 
 
OruçMotor © 2024 Tüm Hakları Saklıdır.